Zodat zij jouw verhaal uit jouw mond blijven horen
Voor later
In Mijn Levensbericht laat een ouder het verhaal van zijn of haar leven na aan de kinderen.
Als je als ouder te vroeg wegvalt uit het leven van jouw kind, blijven er naast het gemis altijd vragen over. Tijdens het opgroeien komen telkens weer nieuwe vragen boven drijven. Was mijn moeder ook zo’n liefhebber van muziek? Zette mijn vader zich ook zo in tijdens de les op school? Of liep hij liever de kantjes ervan af (net als ik)?
Natuurlijk zal de ouder die er nog wèl is zo veel mogelijk over de ander vertellen, aangevuld met verhalen van grootouders, andere familieleden en goede vrienden. Maar het verhaal rechtstreeks uit de mond van vader of moeder zélf horen , dat kan niet meer.
Het vastleggen van het gesprek op beeld voegt veel toe. Naast wat er gezegd wordt, geeft ook de mimiek, de woordkeus, de intonatie lading en betekenis. De gebaren, de stem en de manier van kijken en lachen, brengen het verhaal tot leven.
Betekenis
Voor het gezin
Voor jonge kinderen biedt Mijn Levensbericht een mogelijkheid om hun ouder later als ze wat groter zijn te leren kennen. Oudere kinderen kan het helpen om zich in de ouder te herkennen en zich met hem of haar te identificeren. Het kind krijgt een beeld van wie de ouder in de kern was/is en kan dat beeld bewaren. Steeds als er behoefte aan is, kan het zijn vader of moeder beluisteren en bekijken. Zo blijft de herinnering aan die ouder en waar hij of zij voor staat, levend.
Voor de ouder
De ervaring leert dat het maken van Mijn Levensbericht rust geeft aan de ouder die het einde van het leven ziet naderen. Het gesprek is een manier om terug te kijken en onder woorden te brengen wat waardevol is. En het geeft de mogelijkheid tegen je kinderen te zeggen wat je ze graag wilt meegeven, maar waar ze nu nog te jong voor zijn.