Zodat zij jouw verhaal uit jouw mond blijven horen

Voor later

Met Mijn Levensbericht laat de ouder het verhaal van zijn of haar leven na aan de kinderen.

Als je als ouder vroeg, té vroeg, wegvalt uit het leven van jouw kind, blijven er naast het gemis altijd vragen over. Tijdens het opgroeien komen telkens weer nieuwe vragen boven drijven. Was mijn moeder ook zo’n liefhebber van muziek? Zette mijn vader zich ook zo in tijdens de les op school? Of liep hij liever de kantjes ervan af (net als ik)?

Als één van de ouders overlijdt kan het kind die vragen nooit meer aan die ouder stellen. Natuurlijk zal de ouder die er nog wél is zo veel mogelijk over de ander vertellen, aangevuld met verhalen van grootouders, andere familieleden en goede vrienden. Maar het verhaal rechtstreeks uit de mond van vader of moeder zélf horen met zijn of haar stem en gelaatsuitdrukking, dát kan niet meer.

Het vastleggen van het gesprek op beeld voegt veel toe. Naast wat er gezegd wordt, geeft vooral hoe het gezegd wordt lading en betekenis. De gebaren, de stem en de mimiek brengen het verhaal tot leven.

jouw-verhaal-2

Betekenis

Voor het gezin

Voor hele jonge kinderen biedt Mijn Levensbericht een mogelijkheid om hun ouder later als ze wat groter zijn te leren kennen. Oudere kinderen kan het helpen om zich in de ouder te herkennen en zich ermee te identificeren. Het kind krijgt een beeld van wie de ouder in de kern was. In zijn of haar eigen woorden, accenten leggend en met een lichaamstaal die zo eigen is. Op deze manier komt de ouder op belangrijke momenten terug in het leven van het kind.

Voor de ouder

De ervaring leert dat het maken van Mijn Levensbericht rust geeft aan de ouder die het einde van het leven ziet naderen. Het gesprek is een manier om terug te kijken en wat waardevol is onder woorden te brengen. En te zeggen wat je tegen je kinderen wil zeggen maar waar ze nu nog te jong voor zijn.