Mijn Levensbericht helpt ouders en kinderen

Hoe het begon

Ieder jaar verliezen in Nederland duizenden kinderen hun vader of moeder aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte. Kinderen die op jonge leeftijd,  eerder dan gedacht en gewenst afscheid moeten nemen van hun vader of moeder. Kinderen die gedurende hun hele leven vragen hebben over hun overleden ouder die geen antwoord meer kan geven. Voor die kinderen is ‘Mijn Levensbericht’ bedoeld.

Eerste levensbericht

Documentairemaker Gisèla Mallant kwam op het idee van Mijn Levensbericht na een verzoek van Gerard Bisschop. Een vader, die graag wilde dat er een film werd gemaakt over zijn zoon Emiel en voor diens twee jonge kinderen, voor later. Emiel had een hersentumor en is daar inmiddels aan overleden. Voor zijn achterblijvende vrouw en kinderen is zijn levensbericht van grote waarde.

De impact van het interview op Emiel was indrukwekkend. Er viel een last van zijn schouder. Voor zijn gevoel had hij met deze film een belangrijke stap gezet in de nalatenschap voor zijn kinderen. Deze eerste ervaring was aanleiding om over het levensbericht te praten met professionals uit de zorg. Uit deze gesprekken bleek dat een levensbericht kan helpen bij de rouwverwerking van de kinderen. En dat het ook op latere leeftijd voor hen van grote betekenis kan zijn.

De ervaringen met het eerste levensbericht en de levensberichten die erop volgden hebben geleid tot het oprichten van de stichting Mijn Levensbericht in mei 2018. 

Doel

De Stichting Mijn Levensbericht wil iedere ouder die het einde van zijn of haar leven ziet naderen in staat stellen het eigen levensverhaal te vertellen in de vorm van een diepgaand interview op film. Op die manier laat de ouder iets van grote waarde na, waarop kinderen de rest van hun leven kunnen terugvallen.

 

Kernactiviteiten

De stichting wil het doel bereiken door drie kernactiviteiten.

    1. Het produceren van Mijn Levensbericht in opdracht van de zieke ouder die zijn of haar verhaal na wil na laten aan de kinderen
    2. Het bekend maken van de mogelijkheid van Mijn Levensbericht bij het grote publiek en (onder andere) professionals in de zorg
    3. Het ondersteunen van familie en vrienden van de zieke ouder bij het voeren van een crowdfundactie
Download hier het beleidsplan